Voordelen hoge druk ballonnen | CCSVI Privatescan nieuws - Studies en publicaties - CCSVI Online

CCSVI onderzoek en behandeling bij (MS) Multiple Sclerose

Contact

(074) 255 26 80
24/7 bereikbaar
Adam Smithstraat 39
7559 SW  Hengelo (O)
info@privatescan.nl

Home | Nieuws | Studies en publicaties | Voordelen hoge druk ballonnen | CCSVI Privatescan nieuws

Voordelen High Pressure Balloons versus Cutting Balloons in behandeling van CCSVI

Door dr. Jan de Letter | Vaatchirurg

Hoge druk ballonnenDownload dit artikel in het Nederlands

In een door The Essential Health Clinic  uitgebrachte nieuwsbrief van 13-09-2011 werden de meningen van een cardioloog en een interventioneel radioloog gevraagd omtrent het gebruik van hoge druk ballonnen (High Pressure Balloons) bij de behandeling van CCSVI. Hierbij werden de zogenaamde snijdende ballonnen (Cutting Balloons) en voerdraden boven het gebruik van hoge druk ballonnen  geadviseerd. De behandelmethode met de hoge druk ballon is voor PrivateScan door dr. Jan de Letter enkele honderden keren met succes toegepast bij de behandeling van CCSVI en verdient in tegenstelling tot de aanbevelingen van de cardioloog en radioloog zijn absolute voorkeur.

Er bestaat geen eenduidig wetenschappelijk bewijs voor het succesvol toepassen van snijdende ballonnen in aders ten opzichte van het gebruik van hoge druk ballonnen. Daarnaast bestaat er een hogere kans op plaatselijke bloedingen, omdat de mesjes van snijdende ballonnen en voerdraden door de dunne ader wand snijden. Een ander belangrijk argument voor PrivateScan om te kiezen voor de hoge druk ballon is het uitblijven van restenose (nieuwe vernauwingen die ontstaan zijn na behandeling). Ten slotte zijn de behandelingen met de hoge druk ballon bij honderden CCSVI patiënten zeer succesvol gebleken ten opzichte van de meer risicovolle en duurdere snijdende ballonnen en voerdraden. In dit artikel wordt door vaatchirurg dr. Jan de Letter nader ingegaan op het gebruik van beide typen ballonnen.

CCSVI en mogelijke oorzaken

CCSVI staat voor chronische cerebrospinale veneuze insufficiëntie en is een aandoening die in relatie wordt gebracht met Multiple Sclerose (MS). MS is een chronische neurologische ziekte die het centrale zenuwstelsel (de hersenen en het ruggenmerg) aantast. Bij veel MS-patiënten is sprake van een stenose (vernauwing) in de halsader of de azygos-ader in de borstholte waardoor een goede doorstroming van bloed uit het brein en het bovenste ruggenmerg verhinderd wordt.


In geval van CCSVI wordt deze bloedafvoer vooral verstoord door een afwijking van de kleppen aan de basis van de halsaders. Niet iedereen heeft deze kleppen. Bij de mens zijn de kleppen overbodig geworden omdat we – in tegenstelling tot veel dieren – rechtop lopen. Wanneer deze kleppen goed werken, zijn ze soepel en gaan ze gemakkelijk open en dicht. Bij mensen met CCSVI zien we enerzijds op deze plaats soms kleppen die niet bewegen en die daardoor een soort membraam of web in de ader veroorzaken en daardoor een goede doorstroming van bloed belemmeren. Anderzijds kennen we gevallen waarbij de kleppen verschrompeld zijn en als een band rondom de ader op de ader wand vastzitten. Behandeling van CCSVI richt zich daarom op de vastzittende kleppen, membranen en bandvormige verdikkingen van de ader wand.

Behandeling van CCSVI

Hoe CCSVI het best behandeld kan worden, is nog volop in onderzoek. Er is nog geen eenduidige techniek ontwikkeld waarmee CCSVI succesvol kan worden behandeld. In alle gevallen is behandeling gericht op het verbeteren van de bloedafvoer vanuit de hersenen. Momenteel worden verschillende behandelingsmethoden naast elkaar gebruikt en hangt de gekozen methode vaak af van de kunde en ervaring van de specialist. PrivateScan hanteert het door dr. De Letter doorontwikkelde methode met de hoge druk ballon.

Een uitstapje: slagaderverkalking

Een meer voorkomende vorm van vernauwing in bloedvaten is de slagaderverkalking. Hierbij ontstaan vernauwingen in de slagaders als gevolg van de afzetting van kalk en cholesterol die een verdikking van de binnenwand van de slagader veroorzaakt. Ter bestrijding van deze aandoening zijn verschillende vormen van behandeling ontwikkeld. Veelal is een vernauwing in een slagader relatief gemakkelijk met een ballon op te rekken door deze tot acht atmosfeer op te blazen. Wanneer de kalkafzetting hardnekkiger is, kiest de behandelend specialist vaak voor zogenaamde snijdende ballonnen. Deze snijden in de kalkafzetting waardoor het opblazen van de ballon wel het juiste effect sorteert. Soms past een specialist een stent toe, een metalen of kunststoffen buisje dat in het bloedvat wordt geplaats met het doel deze open te houden.

Slagaders versus aders

De technieken van de slagader kunnen we niet zomaar kopiëren naar een ader. De stroomsnelheden en de bloeddruk in slagaders zijn veel hoger. Daarnaast is de wand van een slagader volledig anders dan de wand van een ader. Uit ervaringen met dialysepatiënten – waarbij een ader door een kleine operatie rechtstreeks wordt aangesloten op de slagader – blijkt dat de klassieke ballonnen die gebruikt worden in slagaders onvoldoende kracht kunnen zetten om ontstane vernauwingen in deze aders (zogenaamde dialyse-fistels) te openen. De bindweefselbanden van deze aders zijn te stevig. Ook het gebruik van ballonnen met een grotere diameter dan de doorsnede van de ader of het toepassen van twee ballonnen biedt geen oplossing. Hierdoor wordt alleen de gezonde wand voor en achter de vernauwing uitgerekt, wat uiteraard niet de bedoeling is.

Als oplossing koos men twee verschillende technieken waarvan de eerder genoemde snijdende ballon de eerste is. Door deze ballon verscheidende malen op te blazen en telkens iets te draaien bereikt men het gewenste resultaat. Het nadeel aan deze techniek is dat er soms een plaatselijke bloeding ontstaat doordat de mesjes door de dunnere ader wand snijden. De andere oplossing is het gebruik van hoge druk ballonnen. De werking hiervan is gelijk aan die bij slagaderverkalking, echter hoge druk ballonnen zijn tot zestien bar atmosfeer op te blazen, zonder gevaar voor scheuren van de ballon. Hierdoor kan veel meer kracht worden gezet op de vernauwing en worden de bindweefselvezeltjes die de vernauwing veroorzaken voldoende opgerekt. Tests wezen uit dat het gebruik van stents bij dialyse-fistels op de lange termijn leiden tot reactie op de binnenwand van de ader, nieuwe vernauwingen en zelfs volledige verstoppingen.

High pressure balloon


Als je nu meer druk kunt geven, omdat de ballon dit aan kan zonder dat de ballon scheurt (high pressure balloon), zal de ballon open gaan staan en de vernauwing verdwijnen.

Je moet uiteraard wel de juiste diameter van ballon kiezen.

High pressure balloons
Hoge druk ballon


Als je een grote ballon neemt of twee ballonnen ga je gewoon het gezonde bloedvat optrekken.

Hoge druk ballonnen

Dialyse fistel versus CCSVI

De technieken die gebruikt worden om dialyse fistels tegen te gaan zijn wel te kopiëren naar CCSVI. Ik maak sinds ruim een jaar gebruik van een hoge druk ballon om die delen van de aders waar vastzittende kleppen, membranen en bandvormige verdikkingen voor overlast zorgen, te verwijden. Met de hoge druk ballonnen heb ik honderden patiënten behandeld met goed en langdurig resultaat. Belangrijk is dat ik ook op lange termijn bij mijn patiënten vrijwel geen re stenosen (nieuwe vernauwingen) zie. Ik concludeer daaruit dat de bindweefselstrengen in de bandvormige vernauwingen voldoende gebroken zijn en dat er geen schade aan de wand van de behandelde ader is ontstaan.

Type ballon

Nadelen

Voordelen

Gewone ballon

 • Onvoldoende kracht mogelijk omdat de ballon kan scheuren
 • Hogere kans op restenose 40%
  • Soepele ballon
  • Betaalbare ballon

  Snijdende ballon
  (Cutting balloons)

  Gezien de dunne wand van een ader hoger risico voor:

  • Perforatie van ader wand
  • Bloedingen en beschadiging aan ader wand
  • Restenose
  • Kostbare ballon
  • In combinatie met CCSVI nog geen duidelijk herkenbare voordelen waargenomen.

  Hoge druk ballon
  (High Pressure balloons)

  • Stugge ballon en daardoor lastiger naar de behandelbare plek te voeren
  • Voldoende kracht mogelijk om de verdikkingen en vezels (kleppen) in de wand op te rekken
  • Gelijkmatige krachtsverdeling
  • Betaalbare ballon

  The Essential Health Clinic

  In de nieuwsbrief van The Essential Health Clinic wordt het gebruik van hoge druk ballonnen omschreven als agressief met gevaar voor schade aan de wand van de ader. In de nieuwsbrief wordt het gebruik van snijdende ballonnen en snijdende voerdraden aangeraden alsook het gelijktijdig opblazen van twee ballonnen. Persoonlijk denk ik dat deze technieken veel agressiever zijn en zeker tot schade aan de wand van de ader zullen leiden. Door het gebruik van snijdende ballonnen, snijdende voerdraden en het gebruik van twee ballonnen tegelijkertijd wordt de kracht op de wand minder gelijk verdeeld met meer kans op schade en zelfs gevaar voor bloedingen. Dit is in ieder geval de uitkomst bij het gebruik van deze methoden voor de behandeling van dialyse-fistels. Vanwege de ervaringen bij dialyse-fistels raad ik het gebruik van stents af bij de behandeling van CCSVI.

  Conclusie

  Vanwege ervaringen opgedaan bij dialyse-fistels is het gebruik van hoge druk ballonnen bij de behandeling van CCSVI een logische keuze. Het gebruik van hoge druk ballonnen is veilig en blijkt goede resultaten te geven met weinig re stenosen. Het gebruik van snijdende ballonnen, snijdende voerdraden en het gebruik van twee ballonnen, is – vanwege de ervaringen bij dialyse-fistels – niet aan te raden.

  CCSVI behandeling

  Foto 1

  Behandeling CCSVI

  Foto 2

  CCSVI hode druk ballon

  Foto 3

  CCSVI hoge druk ballonnen

  Foto 4

  1. Contrast ingespoten in de ader loopt weg via collateralen, beperkte vernauwing maar vermoedelijk opent het klepsysteem niet volledig

  2. Ballon met een deuk ter hoogte van de vernauwing

  3. Ballon volledig ontplooit, dat was hier bij 14 atmosfeer

  4. Controle opname na het gebruik van de ballon, goede afvoer van contrast naar het hart, ader staat breed open

  Dr. Jan de Letter, Vaatchirurg AZ st Jan in Brugge

  Voor meer informatie: CCSVI Online – Privatescan B.V.

  Telefoon: 074 – 255 26 80

  Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

  Website: www.ccsvi-online.nl

  Joomla SEO by MijoSEF